Ben jij sterker dan drank?

Van glas naar ….onder meer plas

Als je alcohol drinkt wordt het via je slokdarm, maag en je dunne darm opgenomen in het bloed. Via het bloed bereikt de alcohol na een minuut of 10 de hersenen en vanaf dat moment ben je onder invloed.

Omdat alcohol voor je lichaam een vreemde en schadelijke stof is, wordt bijna alle alcohol afgebroken door je lever (ruim 95% van de alcohol in je lichaam). De rest wordt uitgescheiden via je urine, adem (ruiken naar drank) en zweet (stinken naar drank).

De lever doet er ongeveer 1 à 1,5 uur over om 1 standaardglas af te breken
Dit gebeurt stapsgewijs. Allereerst wordt de alcohol afgebroken tot aceetaldehyde. Deze giftige stof wordt vervolgens afgebroken tot kooldioxide en water. Deze stoffen verlaten het lichaam via de urine. Dit hele proces duurt gemiddeld een uur per 7 gram alcohol. 1 glas alcohol bevat ongeveer 10 gram alcohol. Het lichaam doet er dus 1 tot 1 ½ uur over om een glas alcohol af te breken.

De afbraak kan op geen enkele manier worden beïnvloed
Extra bewegen, koffie, of een koude douche helpen echt niet om eerder nuchter te worden! Wie 2 glazen drinkt is minstens 2 uur onder invloed, bij 3 glazen is dit ruim 4 uur, etc. Als je dus veel drinkt op een avondje uit, kun je de volgende ochtend nog dronken zijn.

Een standaardglas alcohol leidt gemiddeld tot een promillage van 0,2 bij mannen en 0,3 bij vrouwen.
Dit verschil komt omdat het lichaam van een vrouw minder vocht bevat dan het lichaam van een man. Hierdoor wordt de alcohol minder verdund en zijn vrouwen gemiddeld sneller onder invloed.

Alcohol…Wat doet het met je?

Lichaam

Alcohol werkt in je lichaam als een vreemde giftige stof, die op den duur de lichaamscellen van alle organen kan beschadigen. Vooral de maag, de lever, het hart en de hersenen kunnen beschadigd raken. Door overmatig alcoholgebruik kan de maagwand ontstoken raken en kan er zelfs een maagbloeding ontstaan. De lever die de alcohol afbreekt, kan door te veel alcohol gaan vervetten en ontstoken raken. En op den deur gaan er cellen verloren: levercirose. Uiteindelijk is dat een dodelijke ziekte.

Hersenen

Via het bloed bereikt de alcohol na een minuut of 10 de hersenen en vanaf dat moment voel je ook dat je onder invloed bent. Je wordt licht in je hoofd en de meeste mensen worden na een paar glazen wat vrolijker en spraakzamer omdat de remmingen wegvallen. Je voelt je meer ontspannen.

Maar er zijn ook minder leuke effecten. Alcohol is wat de werking op het lichaam betreft, een harddrug. Het heeft een verdovende werking op de hersenen. Waardoor de belangrijke hersenfuncties worden beïnvloed. Bij het gebruik van veel alcohol bij 1 gelegenheid kan een blackout optreden, een tijdelijke stoornis van het korte termijn geheugen. Op het moment van drinken, lijkt er niets aan de hand, maar de volgende morgen kun je je niets meer herinneren.

Ook kan het gebruik van grote hoeveelheden alcohol tot bewusteloosheid leiden. En zelfs tot ademhaling of hartstilstand. Drink je regelmatig meer dan 25 glazen alcohol per week, dan ontstaat na enkele jaren al beginnende hersenschade. Je kan er bijna zeker van zijn dat na 4 á 5 jaar je geheugen achteruit gaat. In het begin merk je deze schade niet. Je onthoudt minder goed, je wordt minder creatief, je snapt dingen wat minder snel en je kunt je niet zo goed aanpassen aan nieuwe situaties. Grof gezegd: je wordt gewoon een beetje dommer!

Blijf je doordrinken, dan kun je vanaf je 35ste te maken krijgen met vroegtijdige dementie: Korsakov! Als je naar een scan (een soort röntgenfoto) van de hersenen van een zware drinker kijkt kun je ook zien dat alcohol de hersenen letterlijk aantast. Uit allerlei onderzoeken blijkt dat je hersenen door alcohol tot 15% kunnen krimpen.

Verkeer

Met alcohol op reageer je langzamer. Zo rem je al een halve seconde later dan normaal als je 2 standaardglazen alcohol hebt gedronken. Dit betekent dat als je 80 km . per uur rijdt je remweg 11 meter langer is dan in nuchtere toestand! Deze vertraagde reactie komt door de verdovende werking die alcohol heeft op je hersenen. Bovendien gaat de controle over je been- en armspieren ook achteruit.

De kans op een ongeval is na 8 glazen alcohol 17 keer groter dan zonder alcohol. Dit komt niet alleen omdat je reactievermogen vermindert. Ook andere effecten van alcohol spelen hierbij een rol, omdat:

Je minder ziet
Na alcoholgebruik heb je de neiging om recht vooruit te kijken, alsof je in een tunnel zit. Veel van wat er links en rechts van je gebeurt zie je daardoor niet of minder goed. Zo zie je plotseling overstekende voetgangers al gauw te laat. Wat ook moeilijk gaat is de aandacht te verdelen over alles wat je ziet. Je moet in het verkeer op veel dingen tegelijk letten en dat kun je niet goed meer als je gedronken hebt.

Je concentratie slechter is
Alcohol maakt suf en vermindert je concentratie. In de praktijk blijkt dat concentratieverlies vooral gevaarlijk is als er weinig verkeer is en je het gevoel hebt dat er niet veel mis kan gaan. Het gevolg is ‘onbegrijpelijke’ ongevallen: een auto die op een stille weg in een flauwe bocht tegen een boom rijdt.

Je denkt nog prima te kunnen rijden
Alcohol beïnvloedt ook het denken. Zo denk je na een paar glazen nog prima te kunnen rijden, misschien zelfs nog wel beter. De werkelijkheid is anders. Je wordt overmoedig en rijdt roekelozer, je schat situaties verkeerd in en denkt te snel -bijvoorbeeld als je wilt inhalen- “dat lukt me nog wel”.

Alcohol heeft invloed op je seksleven

Alcohol en seks lijken goed samen te gaan. Zoals de meesten weten heeft alcohol een verdovende werking op je hersenen, waardoor remmingen wegvallen. Hierdoor doe je dingen die je in nuchtere toestand nooit zou durven. Je stapt sneller op iemand af, je beantwoordt sneller een liefdesverklaring en je laat je sneller verleiden tot seks, zelfs met iemand die je misschien niet vertrouwt. De volgende dag kun je hier erge spijt van krijgen.

Een vrouw met een slok op krijgt vaak meer zin in seks. Dit komt omdat bij vrouwen alcohol zorgt voor een hogere testostoronspiegel. Dit zorgt er simpel gezegd voor dat je meer zin krijgt in seks. Het komt daarom nogal eens voor dat je onder invloed van alcohol verder gaat in bed dan dat je in nuchtere toestand zou willen. Overmatig alcoholgebruik kan ook menstruatiestoornissen veroorzaken.

Voor mannen geldt dat te veel drank kan zorgen voor een weigeraar. Alcohol verlaagt bij mannen namelijk de testosteronspiegel in je bloed. Als man heb je dan nog wel voldoende van het hormoon in je bloed om nog steeds zin in seks te hebben. Maar die verlaagde testosteronspiegel zorgt er vaak voor dat je geen erectie of zaadlozing krijgt. En dat kan behoorlijk frustrerend zijn! Die frustratie kan tot gevolg hebben dat het de volgende keer weer mislukt.

Ongeveer 8% van de mannelijke alcoholverslaafden heeft last van een weigeraar. Bij de helft daarvan komt het niet meer goed ook al drinken ze nooit meer een druppel alcohol!

Kijk voor meer informatie en tips op de website van het Drugsinfoteam.