Duurzaam op reis

Vliegtuigen en auto’s zijn grote producenten van schadelijke broeikasgassen, maar het zijn meestal ook de vervoersmiddelen die ons op onze vakantiebestemming brengen. Toch hoeft vakantie niet zo milieubelastend te zijn en zijn er legio mogelijkheden om duurzaam op reis te gaan.

Duurzaamheid & reizen

In de laatste jaren is er meer en meer aandacht voor vraagstukken rondom duurzaamheid gekomen, zo ook rondom reizen en duurzaamheid. Naast duurzaam ondernemen, duurzame productie is duurzaam reizen een hot item. Wat een duurzame reis precies is, kan natuurlijk verschillend uitgelegd worden, maar waar het omgaat is dat de reis niet schadelijk is voor mens en milieu, nu en volgende generaties. Schadelijke broeikasgassen bijvoorbeeld die tijdens een vliegreis of lange autoreis in de atmosfeer terecht komen, kunnen we verminderen. We kunnen ervoor kiezen geen vlieg- of autoreis te maken, maar een fietsvakantie te maken, gezond voor jezelf en goed voor het milieu. Ook spaar je het milieu door vakantie te vieren in je eigen omgeving. Een andere mogelijkheid is bij een reisorganisatie of vliegmaatschappij te boeken die tegenover jouw reis CO compensatie inzet, bijvoorbeeld door de aanplant van nieuwe bosgebieden te financieren.

Ecolodges

Een interessante nieuwe ontwikkeling zijn de zogehete ‘ecolodges’. Deze lodges stijgen de laatste jaren sterk in populariteit. Het zijn vaak fantastisch accomodaties waar je kan genieten van fantastische gebieden zonder het milieu schade toe te brengen. Ze zijn er in diverse vormen, maar de gedeelde eigenschap is dat ze allemaal milieuvriendelijk zijn, denk hierbij bijvoorbeeld aan de grondstoffen voor de bouw van het complex, de energievoorziening van de accomodatie etc.

Een ‘groene’ personeelsreis

Duurzaam een personeelsreis maken wint ook aan populariteit. Je kan een mooie reis met je collega’s maken, zonder dat dit ten koste gaat van het milieu. Mogelijkheden zijn er bijvoorbeeld om CO2 uitstoot te compenseren, zo min mogelijk gebruik te maken van fossiele brandstoffen en ‘groene’ activiteiten te ondernemen. Met je hele team op fietsvakantie gaan in de Ardennen om het echte ‘back to nature’-gevoel te delen kan een fantastische ervaring zijn en is goed voor het milieu.