Duurzame vakantie

Veel mensen hebben hun dagelijks leven inmiddels aangepast en leven duurzaam. Dit houdt dus in dat zij bewust omgaan met ressources en aan toekomstige generaties denken. Maar tijdens een vakantie vergeten veel mensen hun goed gedrag weer en leven voor een paar dagen of weken weer op de oude manier.

Het onderwerp vakantie blijft lastig. Mensen willen ontspannen en niet aan de vervelende ontwikkelingen op de aarde denken. Gewoon even een paar dagen niet nadenken. Het is echter mogelijk de twee dingen te combineren. Ook de toeristische sector heeft veranderingen ondergaan en er werd gereageerd op de stijgende vraag naar duurzaam reizen.

Duurzame accomodatie

Het is duidelijk dat een hotelkamer vaak de minst voordelige optie is. In een hotel wordt ontzettend veel stroom verbruikt en ook de kosten die door het gedrag van de gasten ontstaan zijn enorm. Veel mensen gooien bijvoorbeeld op vakantie hun handdoek na een keer douchen op de grond zodat het opgehaald en weer gewassen moet worden. Dit kost veel energie en water. Het hoogst zijn de kosten bij all inclusive hotels.

Alternatieven voor het hotel

Alternatieven zijn ecologische boerderijen die een bed&breakfast verblijf aanbieden of de camping. Een kampeervakantie is met een goed equipement een leuke optie voor de hele familie. Voor een vakantie met kinderen kunnen twee tenten mee worden genomen. Zo krijgen de kinderen een gevoel van vrijheid zonder echt alleen te zijn. Op www.campz.nl zijn er verschillende tenten te vinden. Na een keer in een goede uitrusting van hoge kwaliteit te investeren kunnen veel vakanties daarmee doorgebracht worden. Dit spaart op den duur een hoop geld. Hetzelfde geldt voor de outdoor kleding. Een duurzame reis is vaak ook mogelijk; de trein nemen in plaats van de auto is een goede optie en zelfs vliegmaatschappijen werken samen met natuur fondsen om de vliegreis milieuvriendelijker te maken.

Het is dus niet nodig helemaal van een vakantie af te zien maar er zijn bepaalde maatregelen die iedereen kan nemen voor een duurzaam gedrag. Maar een slecht geweten moet niemand hebben die op vakantie dit gedrag niet helemaal volhoudt. Een beetje meedenken kan al veel betekenen maar er mag gewoon worden genoten.