Duurzame energie

Er wordt al jaren hard aan gewerkt en de laatste ontwikkelingen op het gebied van het milieuvriendelijker maken van motorvoertuigen zijn erg veelbelovend. Echter we zijn nog ver verwijderd van het moment dat motorvoertuigen als transportmiddel niet langer milieuvervuilend zijn, fossiele brandstoffen verbruiken en Co2 neutraal zijn, of zelfs nog beter, helemaal geen Co2 uitstoot meer produceren. Er is echter een vervoermiddel welke al deze kwaliteiten wél bezit en ook nog eens goed is voor uw conditie en uw algehele gezondheid, namelijk de fiets.

De auto en het milieu

Elk soort motorvoertuig is milieuvervuilend, dat weten we allemaal. Maar wat is er dan precies zo vervuilend aan een auto. Het is niet zo eenvoudig als alleen maar het feit dat een auto fossiele brandstoffen verbruikt en Co2 uitstoot. Ook hybride auto’s zijn wellicht beter, maar nog steeds verre van goed voor het milieu. Elke auto maakt bijvoorbeeld gebruik van vele en grote hoeveelheden smeermiddelen die op basis van olie of (deels) synthetisch worden geproduceerd. Deze olie is na verbruik zeer lastig te verwerken en zeer schadelijk voor het milieu. Elke auto lekt wel iets van deze smeermiddelen, zelfs bij zeer goed onderhoud. Daar komt bij dat accu’s zuren en zware metalen bevatten welke zowel bij productie als bij afvalverwerking zeer schadelijk voor het milieu zijn. Een hybride auto met al zijn goede bedoelingen kan natuurlijk ook niet aan dit feit ontsnappen vanwege de grotere hoeveelheid schadelijke accu’s aan boord.

Wat het milieu wel helpt

Natuurlijk is het niet mogelijk om in deze tijd geen gebruik meer te maken van een motorvoertuig, zeker als men een baan heeft die niet dicht bij huis is. Maar wat men wel kan doen voor het milieu is wat vaker de fiets pakken om dat ene boodschapje te doen. Het kost wat meer moeite en wellicht is het niet zo comfortabel als een auto of de bus, maar u bespaart met de fietsen niet alleen het milieu maar ook nog eens uw portemonnee. U produceert dan ook simpelweg veel minder Co2. Korte ritjes zijn daarbij ook bewezen slecht voor een motorvoertuig en omdat een motor eerst goed op moet warmen om zo efficiënt mogelijk te functioneren en dus zo min mogelijk milieuvervuilend te zijn, zijn korte ritten dus relatief meer vervuilend dan langere ritten. Pak om deze reden wat meer de fiets als men slechts een paar kilometer moet rijden. Het is goed voor uw conditie, goed voor uw portemonnee en u helpt het milieu hier echt mee. Alleen maar voordelen die spreken voor het gebruik van de fiets