Witte daken

De veel gebruikte leus ‘een beter milieu begint bij jezelf’ is een cliché, maar niet voor niks zijn een boel clichés waar. Wanneer je besluit wat vaker duurzaam voedsel te kopen, minder vlees te consumeren en waar het kan de auto even laat staan, heb jezelf een positieve bijdrage aan een beter milieu voor ons allemaal. Een aantal scholen in Nederland heeft nu op een ludieke manier ook de hand in eigen boezem gestoken en laat hun daken voorzien van een enigszins bijzondere dakbedekking. Goed voor de school, goed voor het milieu.

Het idee

Het is een vrij recent concept, dakbedekking die niet zwart van kleur is, maar wit. Het hoofddoel van deze dakbedekking is energiebesparing en daarmee CO2 reductie. De witte daken nemen tot wel 50% procent minder hitte op de zomer, waardoor de energieuitgaven aan verkoeling in de school drastisch zullen dalen. De ruimtes zullen zo op natuurlijke wijze een stuk koeler blijven dan bij een zelfde dakbedekking in zwarte kleur. Om vervuiling te voorkomen is de bedekking voorzien van Easyclean Technologie. Het weerkaatsingvermogen blijft daardoor optimaal.
Daarnaast wordt het binnenklimaat verbeterd door ventilatie-units in de lokalen en isolerende beglazing.

De verwachtingen

Geen bedompte lokalen meer dus, waar leerlingen alleen van de lucht al duf worden en afgeleid raken. Verwacht wordt, dat het bijdraagt aan een betere leefomgeving en betere leerprestaties. Volgens berekeningen wordt een zwart dak op een goeie zomerdag wel 80 graden celsius, waar een wit dak ongeveer bij 40 graden blijft steken. Dit zorgt voor een temperatuursverlaging van +/- 5 graden in de lokalen. 5 graden, waar de airconditioning niks voor hoeft te doen, mooi meegenomen toch?

Toekomst

Het project heet Frisse Scholen, en er zijn tot nu toe 6 pilotscholen in Nederland die er aan meedoen. Tot nog toe is er besloten de proef op de som te nemen en te kijken wat de effecten zijn bij deze scholen. Bij gunstige resultaten zal dit concept een stuk wijder verbreid worden.